Wat te doen bij een lekke band? M-Bikes legt het uit

Bicycle Tires 2293967 1280
Fietsen Geplaatst op:
Geschreven door:

Een lekke band kan iedereen overkomen. Je bent lekker onderweg en ineens merk je het: je fiets gaat naar voren of achteren leunen, je band is zacht en misschien hoor je zelfs een sissend geluid. Dat is heel vervelend, maar kan zomaar en op elk moment gebeuren. Het is daarom handig om te weten hoe je dit probleem zelf kunt oplossen. In deze blog legt M-Bikes uit wat de oorzaken van een lekke band zijn, wat je moet doen als je een lekke band hebt en hoe je toekomstige problemen kunt voorkomen. Dan kun je weer snel op weg! 

Wat veroorzaakt een lekke band?

Lekke banden ontstaan meestal door scherpe voorwerpen zoals glasscherven, spijkers of doornen die de band binnendringen. Je fietst misschien langs een schuur waar gebouwd wordt, langs een glasbak of door een gebied met veel scherpe takken. Daar kun je niet veel aan doen, maar er is wel een manier om te zorgen dat je band minder snel lek wordt. Een veelvoorkomend probleem zijn namelijk onvoldoende opgepompte banden. Zachte banden lopen sneller schade op wanneer je over een hobbelig terrein rijdt en bieden minder bescherming tegen scherpe objecten op de weg. Ook de velgrand van je fiets kan voor een lekke band zorgen. Als je binnenband niet goed geplaatst is of tegen de scherpe randen van de velg schuurt, krijg je snel last van een lek. Tenslotte krijg je sneller een lekke band als je buitenband oud is. Versleten banden verliezen hun profiel en worden dunner, wat de kans op een lek aanzienlijk vergroot.

Hoe weet je dat je een lekke band hebt?

Een lekke band kan zich op verschillende manieren aankondigen. Soms merk je het meteen. Je hoort een sissende toon tijdens het fietsen of je voelt dat je band in een paar seconden helemaal leegloopt.. Andere keren gaat het wat geleidelijker. Dan merk je het aan deze signalen::

  • De band voelt zacht aan. Je merkt dat je harder moet trappen, vooral op een vlakke weg. Je fiets voelt zwaarder aan en reageert minder soepel dan je gewend bent.
  • De fiets wiebelt of slingert. Een zachte band kan ervoor zorgen dat je fiets minder stabiel aanvoelt, waardoor je kan gaan slingeren..
  • Een vreemde hobbel. Soms voel je een soort bobbel in je band tijdens het fietsen. Dat is een teken dat je band deels is leeggelopen. 
  • Een sissend geluid. Dit is een duidelijke aanwijzing dat er lucht uit de band ontsnapt.

Zodra je een van deze signalen opmerkt, is het verstandig om je fiets even aan de kant te zetten en de band te controleren. Zorg natuurlijk wel dat je dit op een veilige plek doet, zoals op een grasveld of een brede stoep.

Fietsenwinkel in de buurt van Winschoten - M-Bikes Groningen

Wat te doen bij een lekke band?

Heb je inderdaad een lekke band? Geen paniek! Het is iets wat de meeste fietsers overkomt, maar het goede nieuws is dat je het zelf kunt repareren. Volg de onderstaande stappen om je band weer in topconditie te krijgen. Voor onderstaande stappen heb je een reparatiekit en wat technische kennis nodig. Lukt dat niet, dan kun je het beste langs de dichtstbijzijnde fietsenmaker gaan!

Stap 1: Ga naar een rustige plek

Het is belangrijk om niet te lang door te fietsen als je een lekke band hebt. Dat kan schade aan de velg veroorzaken, omdat de binnenband geen bescherming meer biedt. Een reparatie voor de velg kan duur zijn! Bovendien kan het fietsen met een zachte band je buitenband beschadigen. Zorg dus dat je rustig doorfietst naar een veilige plek. Je fiets kan instabiel worden, waardoor de kans op een ongeluk toeneemt. Stop op een plaats waar je even stil kan staan, zoals een veldje, parkeerplaats of brede stoep. Kun je veilig lopen? Stap dan af en loop met de fiets aan de hand. Het is het beste om de reparatie thuis te doen, zodat je alle spullen bij de hand hebt.

Stap 2: Haal de buitenband los

Gelukkig hoef je meestal niet het hele wiel van je fiets te halen om een lek te repareren. Vooral bij de voorband kun je vaak de binnenband repareren terwijl het wiel op de fiets blijft zitten. Het enige wat je hoeft te doen, is de buitenband gedeeltelijk losmaken. 

  • Laat zoveel mogelijk lucht uit de band lopen.
  • Gebruik een bandenlichter onder de rand van de buitenband. Begin bij het ventiel en wip de buitenband voorzichtig over de rand van de velg. Doe dit met meerdere bandenlichters, ongeveer 10 centimeter van elkaar af. Zodra er een stukje los is, kun je de rest gemakkelijk met de hand loshalen.
  • Heb je geen bandenlichters bij de hand? Probeer de buitenband dan los te maken met je handen of een dun, stevig voorwerp zoals een pasje of een lepel. Gebruik wat je bij je hebt, maar pas op met scherpe randen.

Stap 3: Verwijder de binnenband en zoek het lek

Verwijder de binnenband op dezelfde manier. Daarna kun je beginnen met het opsporen van het lek. Doe dat met je ogen, door te luisteren naar ontsnappende lucht of met een bak met water. Beweeg de band door het water en kijk waar luchtbelletjes ontstaan. Dat is een teken dat er lucht ontsnapt. Heb je de plek gevonden? Markeer hem bijvoorbeeld met een krijtje.

Stap 4: Repareer de binnenband

Als het tijd is om de plek te repareren, is het handig om hem eerst licht te schuren met een stuk schuurpapier. Breng daarna een dun laagje solutie (lijm) aan en wacht een paar minuten totdat het gedroogd is. Plak een plakkertje op het lek en druk het goed aan. Na nog een paar minuten kun je de binnenband weer oppompen. Controleer goed of het lek gedicht is voordat je de buitenband weer monteert. 

Stap 5: Monteer de band terug op het wiel

Blijft je binnenband vol? Dan heb je het lek waarschijnlijk gerepareerd. Je kunt de binnenband weer in de buitenband plaatsen. Begin bij het ventiel en werk de rest van de band langzaam terug over de velg met behulp van de bandenlichters. Zorg ervoor dat de band netjes in de velg ligt en dat er geen knikken in de binnenband zitten. Nu kun je band tot de juiste spanning oppompen en de buitenband terugmonteren. Controleer goed of je rem is aangesloten en naar behoren werkt. Nu ben je klaar om weer veilig op pad te gaan! 

Zo voorkom je een lekke band

Met onze tips kun je een lekke band snel repareren. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. Hier zijn een paar tips om het risico op een lekke band zo klein mogelijk te maken:

  • Houd je banden goed opgepompt. Als je band de juiste spanning heeft, is hij beter bestand tegen scherpe objecten. Er is dan een kleinere kans dat je een lekke band krijgt. 
  • Controleer je banden regelmatig je banden. Kijk af en toe of je scheurtjes, steentjes of andere objecten in de banden ziet. Dan kun je er iets aan doen voordat je een lekke band krijgt.
  • Investeer in anti-lek banden. Sommige fietsbanden zijn speciaal ontworpen om lekken te voorkomen. Ze zijn iets dikker en voorzien van een beschermlaag tegen scherpe voorwerpen. 
  • Vermijd obstakels. Als het mogelijk is, kun je het beste proberen om stenen, glasscherven en andere scherpe voorwerpen op de weg te vermijden.

Een lekke band kan je fietsrit flink verstoren, maar met de juiste kennis en tools is het probleem vrij eenvoudig weer op te lossen. Volg de stappen in deze blog en je band is binnen de kortste keren weer gerepareerd. Heb je hulp nodig, of wil je liever dat een expert je fiets nakijkt? Neem dan contact op met M-Bikes in Groningen. Wij helpen je graag verder met reparaties, onderhoud en tips om je fiets in topconditie te houden!